maanantai 26. kesäkuuta 2017

UKKO YLIMMÄINEN MÄÄRÄÄ TAHDIN

Tänään oli vakaa tarkoitus tarttua lapionvarteeen ja viimeistellä paikka pienelle suihkualtaalle.
Ennenkuin ehdin saappaita jalkoihini vetää, taivas repesi.
                     Olisi allas täyttynyt omia aikojaan jos sen olisin ehtinyt maahan upottaa.
Taivaalta tuli  sellainen määrä vettä ja rakeita, melkein "räystäät tippu", ettei vähään aikaan tarvitse kukkamaita kastella.


Kylällämme on mainio Ylisen Kauppapuutarha, ollut jo viitisenkymmentä vuotta, se oli toiminnassa kun aloitin hoitolaitoksessa työt 1969. Uudet omistajat pitävät kauppapuutarhaa, hekin jo toisessa polvessa.
Tänään oli fb:ssä  ilmoitus yrttien alesta. Sinne suunnattiin tyttöjen kanssa oma koppa kainalossa.


Keräsin silopersiljaa pari tupasta ja yhden reilunkokoisen tupsun perinteisempää, yrttisalviaa en ollut muistanut aiemmin hankkia, nyt niitä ostin pari ruukullista. Samoin lisäsin muutaman parsanjuurakon tämänkesän parsalaatikkoon. Kun halvalla sain.
 

Talvella kylvetyt omat chilit kasvihuoneessa kasvavat näköjään viivellä, nyt ostin rehevät  chilintaimet ruukkuihin. Tavallinen paprika vasta aloittelee kukintaa.


Kolme mustasilmäsusannaa istutin kiipeilemään kasvihuoneen köynnöskaareen ja kolme korkeaa salviaa pääsevät isoihin piharuukkuihin väriä antamaan ennen gladioluksien kukintaa.
Matalia salvioita olen istuttanut parvekelaatikoihin viimeksi 1980.Kasvihuoneessa oli mukava olla sadetta paossa ja puuhastella tomaatintaimien kanssa. Sain ne sidottua kiipelemään.

Eilen vein perheeni katselemaan mualiman menoa kasvihuoneen hyllylle. Siinä Toinen poika amerikkalainen jalkapallo tiukasti kainalossa, Kolmas ja Neljäs Poika ovat heittäneet jääkiekkomailansa kanveesiin.


Vanha Rouva- äitini- katselee liinaharjansa selästä kuinka kukkani pärjäävät ja maltammeko me -herra Kukkaro ja minä- rouva Myttynen heittää  juhlavaatteita välillä nurkkaan ja ryhtyä työn touhuun.


 Äidilläni oli synnynnäinen viherpeukalo, joten olenkin tarkan syynin alla touhuineni. Paprikatkin hän sai menestymään isoina kasveina kerrostalon ikkunalla ympäri vuoden.


Viiniköynnöstä saa näköjään muutaman päivän välein käydä karsimassa, taas nipistelin sylillisen ylimääräistä kasvustoa pois.                        Puutarhan pihassa mennä vilisti sateenkastelema oravanpoika.


                             Ja Jymy murjotti kun en ottanut mukaan kasvihuoneeseen...


5 kommenttia:

 1. Onpa sinulla kaunis piha ja puutarha! Rakeita tuli täällä Päijänteen eteläpuolellakin parina päivän taivaan täydeltä ja sateista on edelleen. Istutin parvekkeen päätyyn näköesteeksi torilta ostamani päivänsini-nimisen kasvin, milloinkahan alkanee kukkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileän alkukesän jälkeen on melko varmaa, että keski- ja loppukesän kukinnat ovat upeita, toivotaan niin. Kiitos kannustuksesta, puutarha on ollut pakko luoda ilman rahallisia panostuksia, jakamalla omia kasvustoja ja kiviä keräilemällä.

   Poista
 2. Kaunis suihkulähde ja niin paljon ihania kukkia! Mukavaa kuluvaa kesää sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinainen kukinta ei ole alkanut, viileä alkukesä sitä myöhästyttää- kaikkialla. Muistan, että Sinulla parveke kukoistaa ja on viihtymiselle paras paikka!

   Poista
 3. Sunnuntaina ja seuraavana yönä tuli täälläkin vettä ihan maahan asti! Tänään sais olla jo satamatta, jotta saadaan nurmikko leikattua :)

  VastaaPoista