sunnuntai 20. toukokuuta 2018

PERUNAJAUHOPORKKANOITA JA LIDLIN TOMAATINTAIMIA

Sattumoisin poikkesin viikolla Lidlissä kun vietiin TETtiläistä bussipysäkille. Heti oven suussa oli häkkyrä täynnä tomaatintaimia, näyttivät surullisen nuopeilta.


Tutkiskelin tarkemmin pakkausta ja taimet alkoivatkin kiinnostaa, olivat sen verran erikoisia.


Ostin heti kaksi kuuden taimen laatikkoa. Tusina taimia maksoi 12 €. Puutarhalla taimista pyydetään 2,5-3 € kpl, mutta ovat tanakoita perus -Tanskanvientiä, niihin luotan.
Kasvihuoneeseen päästyään taimet virkosivat terhakoiksi tomaatintaimiksi. Muutaman päivän saavat vielä vahvistua laatikossaan.  Uuteen muovihuoneeseen ne vien kunhan  haen lisää multaa.
Omatkin taimet ovat alkaneet vahvistua vasta nyt.

Eilinen päivä vierähti takapihan kasvikompostin tyhjennyksessä. Tämänkin kompostin kehykset ovat Lidlistä jostakin ylijäämäpöydästä. Halpa, n 20 € ostos. Apumies pyrähti paikalle kun olin tyhjentänyt kompostin pohjia myöten. Jotkut osaavat ajoittaa kulkunsa. Hm!

Tyhjentämiseen tarvitsin neljä erilaista kottikärryä, vanhan vauvanammeen ja pari paljua.
Ai miksi noin monta välinettä? No siksi kun lajittelin kompostin sisällön: kuivat, karkeat rangat uuden kompostin pohjalle, maatumattomat töppäreet niiden päälle, puoliksi "sulaneet" lehdet sekoitettavaksi mullan kanssa kasvilavaan ja paras maatunut komposti omaan laariinsa.
Ruokakompostin tyhjennys vielä saa odottaa viileämpää ilmastoa.


Maatuneella kompostilla yritän saada eloa Kunnan Kukkapenkin jankkoiseen maaperään.
Viime kesänä vesiputkivuodon korjauksen jälkeen tein tienviereen kukkapenkin ja nyt se alkaa kukoistaa, lisäravintoa maa kuitenkin kaipaa.
Nyt siinä kukoistaa aivan upeat tulppaanit ja narsissit sekä leirikoululaisten orvokit.Kasvilavoihin etupihan puolelle olen kylvänyt härkäpavut, kyssäkaalit, punajuuret ja salaatit.
Kesäkurpitsat ja maissit odottavat lämpimässä kasvihuoneessa ulospääsyä. Vahvistukoot vielä.
Kesäkurpitsoita istutan lehtikompostin päälle Åkero-omenapuun alle. Jonakin kesänä kurpitsa innostui kasvamaan kilpaa omenapuun kanssa ja ylettyi korkeimmillaan sen latvaan asti. Siellä ne kurpitsat heiluivat vierekkäin omenien kanssa.


Takapihan entiseen lasten kerrosänkylavaan istutettiin perinteinen Timo-peruna ja peiteltiin kompostin lehdillä ja ruohonleikkuujätteellä.
Palsternakat ja porkkanat ja sipulit pääsivät yhteiseen lavaan.
Porkkanansiemeniä liotin yön yli ja sekoitin perunajauholiemeen Ikean pussiin.

Kiisselin lirutin pussinkulmasta kasvimaan vakoihin.

Vielä on kylvämättä kesäkukkien siemenet. Eräänä lepohetkenä istuskelin kasvihuoneessa ja revin pusseja. Niitä oli 40. Sekoitin kaikki kesäkukat yhteen purkkiin. Kesäkukkapenkki tarvitsee lisää hyvää multaa joten nekin joutuvat odottamaan parempaa kylvöhetkeä. Sekoitan siemenien joukkoon hienoa hiekkaa, siten niitä on helpompi kylvää vaikka isoreikäisen siivilän läpi.

Olen hullaantunut viime syksyn sipuliostoksista. Tulppaanit ovat aivan upeita- pitkiä ja kookkaita ja sattumalta sopivan värisiä. Syksyllä istutin ne suoriin riveihin, hauskoilta ne näyttävät niinkin. Taidan kuitenkin nostaa ne väreittäin ylös kukinnan jälkeen ja tehdä uudenlaiset istutukset myöhemmin syksyllä.
Luumupuu kukkii nyt, kirsikka aloittelee ja omenapuut ovat kukassa tulevalla viikolla.


"Mua muuten ei enää yhtään kiinnosta noi puutarhahommat, en viitti edes kukkapenkkiin tassujani ohjata. Mua kiinnostaa enemmän nää poikien väliset jalitsumatsit."

 Leppoisaa alkavaa viikkoa!

7 kommenttia:

 1. Meilläkin nuo liiterin tomaatit olivat tosi huonossa kunnossa... melkei jo sorruin mutta järki voitti... khih 😊
  Ihanaa alkavaa viikkoa Siule ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävästi ne virkosivat ja näyttävät kasvavan ihan "silmissä". Tarpeeseen en niitä ostanut, uteliaisuus vei voiton.

   Poista
 2. Paljon olen taas ennättänyt puuhata kaikkea. Puutarhasi näyttää kauniin kesäiseltä. Mikä siinä onkin, että edullisia taimia on vaikea vastustaa?
  Heleää helluntai-iltaa ja uutta viikkoa teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleät Helluntait Sinullekin, Kirsti! Onneksi kroppa pyytelee lepohetkiä, ei tule tunteja enää puuhasteltua. Pihapiirini on puiden keskellä, näyttää siksi rehevältä.
   "Kun halvalla sain...sano Sulo Vileen täällä meidän kylällä". (Tankki täyteen kuvattiin tuossa kylän keskustassa.)

   Poista
 3. Kauniita nuo kerrotut tulppaanit. Lidlin ostokset ovat monesti yllättäneet ihan positiivisesti. Viime kesänä Lidlistä ostamani köynnökset selvisivät hyvin talvesta. Minullakin on ollut kesäkurpitsa kompostissa kahtena kesänä, oikein mainio paikka.

  VastaaPoista
 4. On se hauskaa: vaikka on hoidellut kotipihan perennapenkkejä ja puutarhaa 40 kevättä ja kesää, aina kukintojen alkaessa on "hurmaantunut" kukkaloistosta.

  VastaaPoista
 5. Onpa kaunis tulppaani tuo tumma pinkki <3 Joskus kannattaa näemmä ostaa surkean näköisiä reppanataimia pilkkahinnalla. Käyn itsekin aina tarjouslaarit läpi ja on sieltä joku löytökin lähtenyt matkaan. Aurinkoista uutta viikkoa!

  VastaaPoista