torstai 15. kesäkuuta 2017

PÄIVIEN VIETTOA PUUTARHASSA

Onkin taas aikaa vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Nolo juttu!
Toimeliaana täällä Puolen Hehtaarin Metsässä ja puutarhan hyötymailla on oltu, säitäkin uhmaten.
Pikkukasvihuone sai lautaiset helmat hartaana yhteistyönä:


Tämä tilapäinen (toivottavasti) kasvihuone on kuuden neliön kokoinen, tuntuu kyllä tilavammalta. Aika hempula on ilman tukea tai kunnollista maahan ankkurointia. Nyt pitäisi pysyä, eikä kutsumattomat pääse kasvihuoneeseen.


Sisällä on kaksi viiniköynnöstä, itse siemenestä kasvatettu Zilga on lasihuoneen jälkeläinen ja vuodelta 2010. Pienempi Supaga on nuorempi. Kummassakin on kukkaterttuja kehittämässä rypäleitä. Satoa on saatu molemmista parina syksynä, Zilgasta jo reilustikin.

Kasvihuoneen pohja on päällystetty ylijäämäsepelillä ja tomaatintaimet kasvavat viiden litran ämpäreissä ja vielä kylmiltä öiltä turvassa muovilaatikoissa.
Pesuhuoneen päivityksestä jäi pyykkikori joutilaaksi ja se pääsi vesitynnyriksi kasvihuoneen nurkkaan. Uusi pyykkikori löytyi talon nurkalta, siinä säilytetyt kukkapurkit piilotin toiseen laatikkoon ja kori pääsi taas sisäkäyttöön monen vuoden ulkoilun jälkeen:)

Yhden reiítetyn kompostitynnyrin Puoliso- herra Kukkaro sahasi kahtia, sain niistä sopivat kasvatuspöntöt kesäkurpitsoille.


Olen  mieltynyt näihin edullisiin ruusukaariin, nyt niitä on pihassani kuusi, kolme ikivanhaa ja kolme tämänkesäistä. Yhden ostin Lidlistä ja kaksi Ideaparkin Minimanista, muualla ei ollut.
Tämän kaaren alta mennään käkkärän omenapuu Melban alle kunhan kesäkurpitsat ja ruusupavut peittävät kaaren, siitä haaveilen. Kesäkurpitsoita yritän kasvattaa kiipijöiksi, ettei kotilot pääse apajille. (Vaaleanpunaisessa vauvanammeessa on mansikantaimia odottamassa siirtoa ja ruohokin odottaa leikkaamista.)

Täällä takapihan kasvilavoissa kasvaa porkkanaa, sipulia, perunaa, maissia, purjoa, lehtikaalia  ja näköjään reilusti valkosipulia. Syksyllä on otettava kaikki lavat valkosipulista tyhjiksi ja tehtävä niille ihan oma kasvupaikka.
 Kasvihuoneen taakse istutin maa-artisokkaa. Tilasin ne Viherpeukaloilta ja mitä sain? Kolme pientä ryppyistä, kuivaa mukulaa! Melkein viisi euroa kappale! En uskonut silmiäni, mutta en lannistunutkaan -liotin niitä hetken vedessä ja virkosivathan ne. Eli istutin KOLME maa-artisokkaa ison sadon toiveessa!
Onneksi toisen kasvihuoneen kupeella näyttää entistä satoa pukkaavan ilmoille monta vartta.
Takapihan karviaiset ovat reheviä, ehkä Hinnonmäen keltaista, ne ovat perua äitini- Vanhan Rouvan mökin pihasta Lamminpäästä.
Omia ostamiani ovat Lepaan punaiset puskat. Vai oliko ne nimet toisinpäin?
Vadelmapuskat vaativat kunnon tuet. Siellä on sekakasvustona Maurin Makeaa, keltavadelmaa ja jotakin kolmatta jonka nimi ei juuri nyt tule näppäimille.

Takapihalla kaikki  kasvatetaan lavoissa. Maa on talonkaivuun pohjamaata yli 40:n vuoden takaa, joten maaperä ei ole hyötykasvimaaksi paras mahdollinen.
Aurinko sinne kuitenkin paistaa sopivasti ja pienilmasto on kasveille otollinen.

Etupihan lasisen kasvihuoneen edessä on vanhin kasvimaa, nyt sekin on "koteloitu" kolmeksi lavaksi.
Niiden väleihin olen upottanut vanhat ruusukaaret ja yritän saada tänä kesänä niissä kasvamaan koristekurpitsaa ja ruusupapua.
Lavoissa kasvaa palsternakkaa, mangoldia, tilliä, persiljaa, retiisiä, korianteria, persiljaa, salaatteja, lipstikkaa, venäläistä ja ranskalaista rakuunaa, sitruunamelissaa, härkäpapua ja raparperi.
Neljännessä lavassa lehti- ja ruohosilpun alla kasvaa Timoa. 
Kesäkukkien siemeniä kylvin yhden lavan pitkälle reunalle.


Kasvihuonetta kiertää matalan mullan kasvilavat, toisella puolella kasvaa oregano, meirami ja ruohosipuli ja toisella puolella pensaspavut (vielä mullan alla.)

  Kasvihuoneen päätyyn epäonnisen kaivannon ansiosta sain uuden kasvilavan ja kukkapenkin. Rankkasateen jälkeen olin taas kauhuissani- eikö putkivuoto tullut vieläkään kuntoon kun käytävällä oli häviämätön lammikko! Ilmeisesti jäykkä savi ei kunnolla vetänyt sadevettä. Nyt saa minun puolestani vuodot olla jos niin on!
Uuteen penkkiin istutin kesäkurpitsaa ja koristeeksi ruusupapua. Reunakasvina on kukkalaatikoissa kasvatettavat mansikat.
Yksi uusi lava tehtiin saunaremontista jääneistä laudoista uusille parsan taimille. Taimien seuraksi kylvin kehäkukkaa, ettei ole aivan paljas multa. 
Kukkapenkki vaatii kompostimultaa saven seuraksi, onneksi sitä on reilusti perennoille annettavaksi.


Kasvihuoneesta olen poistanut turhat reunukset, parvekelaatikot ajavat saman asian.Vielä on sisustushommat vähän vaiheessa ja tukinarut tomaateille laittamatta.

Omenapuistani Huvitus ja Melba eivät tehneet oikeastaan kukan kukkaa. Punainen Kaneli, Åkero ja Lobo kukkivat tänä kesänä, viime kesän ne huilivat.

 Åkero on herkullinen talviomena, se säilyy hyvin varastoituna  jouluun asti ja maku vain paranee...2 kommenttia:

  1. Et näemmä ole pelkästään keinussa istunut ja Facea päivittänyt, vaikka annoit sen kuvan. En kyllä uskonutkaan. Kovasti olette kaikenlaista tehneet. Minulla on yksi ruusukaari grillaus/uimahuone-alueelle. Joka vuosi joku jälkikasvusta kitkee humalat tai ruusupavut sen juurelta tai ajaa kaaren länään jollain vekottimella. Mutta ruusukaaresta en luovu. Olenko koskaan sanonut, että ihailen teidän tapaa hyödyntää jo olemassa olevia materiaaleja. Meillä oli joskus maa-artisokkaa rikkaruohoksi asti. Annoimme riistamiesten kaivaa ne ylös riistapellon tarpeiksi. Nyt haemme oman tarpeemme riistapellosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro, hyödyllistä kierrätystä teilläkin tuo maa-artisokan siirto. Totta on, että se leviää holtittomasti ellei myyrät pääse apajille. Minua puri joku henkinen laiskamato joka ei päästänyt ajatuksia koneen näppäimille. Nyt on taas virtaa, otatko vähän???

      Poista