tiistai 26. syyskuuta 2017

KEVÄTTÄ ODOTELLESSA PIILOTETAAN SIPULEITA MAAHAN

Talvella 2016 luulin, että  kesä on viimeisemme tässä puutarhassa. Kun ei ollut enää Hymy-berniämme, oli minulla ajatus, että muutamme Tampereelle kerrostaloon. Asunnonkin saimme upouusista maisemista, Lielahden Niemenrannasta. Vakaan harkinnan jälkeen tehtiin päätös, että jäämme tähän taloon kunnes voimamme ovat hiipuneet olemattomiin...
Otettiin kesällä 2016 voimaannuttajaksi berninpentu Jymy, ja tulosta on saatu -ja riittämiin apukäpäliä. Ei tiennyt Jymy vielä viime syksynä kuinka moninaisiin hommiin pääsee ja tulee joutumaan.

Viime viikolla istutettiin Jymyn kanssa päivitettyyn tienvarsipenkkiin valkoisten leimujen, päivänliljojen ja orvokkien lomaan muutama Viherpeukaloilta saatu (ostettu) tulppaanipussillinen.

 Viherpeukaloilta sain tilaajalahjana kuusi puuliljan sipulia, ne istutin postilaatikon kulmalle, entiset siitä vei toissatalven pakkaset. Tämä on ainoa säilynyt puulilja talon takapenkissä. Sekin avautui vasta syyskuun puolella.

 Kasvihuoneen tuolilla odottaa muutama pussillinen tulppaaneita, narsisseja ja jotakin pikkusipuleita maan alle pääsyä.

Kyläkaupan postilta on vielä hakematta Kotipuutarhalehden  tilaajatarjonnan 50 moniväristä tulppaaninsipulia, ja tulematta on OmaPiha-lehden sipulitilaus.Pitäisi riittää...

Etanat ja kotilot ovat hyökäneet sellaisella joukolla puutarhaani, että päätin aloittaa vasta- hyökkäyksen. Ostin -40% HongKongista kymmenen kilon pussillisen etanasyöttejä. Niitä ripottelin kesäkukkapenkkiin, kun se näyttää olevan oikea kotiloiden kokoontumispaikka.
Tänään poimin muovikasvihuoneesta tummat rypäleet ja -purkillisen kotiloita etikkapulloon. Mistä ne oikein sinne ovat menneet kun kasvihuoneen ympäristö ja lattia on peitetty murskeella?? Kotiloita roikkui seinillä ja viinirypaleen lehdillä sekä muovisten kasvilaatikoiden reunoilla ja koloissa. Ripottelin kompostiinkin rakeita, saapa nähdä auttaako.

            Maissit eivät taida kypsyä tänä syksynä, purjotkin ovat pieniä. Voi voi ...


Lehtikaali on muhkea ilmestys, sen lehdistä olen jo keittänyt soppaa. Soppaan lisäsin muutaman perunan, ison sipulin, papuja,valkosipulin, koko kesäkurpitsasadon :), kermaa ja Koskenlaskijaa. Hyvin maistui.

Takapihan penkissä on kasvatellut juurakkoaan idänunikko.  "Voi kuule, en voi sulle auringoks´muuttua, yritä nyt ihan ite ponnistaa kukkas auki syyspäivien iloksi!"

Samat puheet olen pitänyt kaunopäivänhatulle. Vielä on perhosia liikkeellä mettä juomaan. Ja kotilo on tarkkailupaikalla.
 Kasvilavojen päällä on kolme puutarhakaarta ja keväällä istuttelin pylväiden juurille ruusupapua. Kuvitelmani oli, että loppukesällä ne peittävät kaaret kasvullaan. Tunnustan virheeni; istutin yhden taimen paikkaansa. Tästä viisastuneena- jos haluan rehevyyttä kaariin- istutan pari kolme tainta jokaisen pylvään juurelle.

 Olen minä jossakin sattumalta onnistunutkin. Kunnan Kukkapenkki on rehevä, auringonkukat ovat komeita ja krassit peittävät koko rinteen, ja krassien alla itää ja kasvaa monivuotiset orvokit.


                Krassikasvuston alle istutan narsisseja ja pikkusipuleita kunhan posti ne tuo.

                             Kesäkalusteet jo vietiin odottamaan uutta kesää.


Tämä blogi hiljenee taas talveksi. Kun siemenkylvöjen aika koittaa alkutalven pakkaspäivinä herätellään blogi taas näkyväksi.

                        Hyvää talvenodotusta ja kiitos kanssakäymisestä kesän aikana!

                     Lisää juttuja toisessa blogissani, tervetuloa!

                                Rouva Myttynen muistelee


10 kommenttia:

 1. Hyvää satoa olet saanut. Ihania auringonkukkia. Hyvää talvikautta sinulle ja Jymylle! Tavataan sitten talven jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattisato yllätti määrällä , saatiin pari isoa ämpärillistä, raakoina poimin ison osan ja laitoin kypsymään omenien kanssa. Hyväksi huomattu toimi takavuosilta. Muuten; on osaltaan Sinun ja mainion blogisi ansiota, että puutarhainnostukseni on kasvusuunnassa. Tavataan Myttysillä ennen kuin kevät koittaa. Hyvää syksyä teidän maisemiin.

   Poista
 2. Aika hieno rypälesato!
  Sipuleita on täälläkin multaan piilotettu ja kotiloita metsästetty. Sait Ferramolin tosi edullisesti. Se on kallista tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HongKongissa on kaikista puutarhatuotteista -40%. Tuon säkin hinnaksi jäi 53€. Rypäleitä vanhojen kuvien mukaan on joskus tullut enemmän. Ulkoterassin rypäleet on vielä poimimatta.

   Poista
 3. Hieno krassi-ja auringonkukkamaisema. Tummat rypaleet ovat teillä satoisampia kuin meillä tänä vuonna olivat. Meillä murska auttaa, kun se on vasta ajettu. Minä tungen lehtikaalia ruokien ja lehtikaali-chipsien lisäksi myös marja-smoothein. Vaikkei uskoisi, maku sopii niihinkin. Tapaamisiin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN iloinen näistä auringonkukista ja jo menneistä kesäkukista, että sillä tunteella mennään yli talven. Tavataan Myttysillä talven aikana.

   Poista
 4. Kotilot ovat tosi hankala riesa. Meillä on jonkin verran, mutta ei ihan riesaksi asti.
  Mekin olemme päättäneet asua tässä talossa niinkauan kun isännällä on voimia hoitaa piha+ympäristö. Minusta ei olisi kuin rivitalo asujaksi.
  Mutta hyvä näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodin vaihto ikääntyessä on elämän suurimpia asioita. Asujien kunto ja pärjääminen nykyisessä on se tärkein tekijä. Alitajunnan kannattaa antaa tehdä hiljaista valmistelutyötä tulevaa varten. Mutta: eletään nyt tätä päivää!

   Poista
 5. Hyvää talvitaukoa! Nähdään toisessa blogissasi :)

  VastaaPoista