tiistai 11. kesäkuuta 2019

PUOLIVALMISTA

Kun korjataan vanhaa, siitä jää yleensä jätettä. Meillä jäi 20 neliöisen terassin purkamisesta aivan riittävästi poisvietävää kestolautaa.


Kaatopaikalle vietiin peräkärryllinen muuta joutilasta nurkista, laudat eivät enää mahtuneet kyytiin.
Yhtenä yön hetkenä mietin mitä nurkalla lojuvista terassilaudoista voisi tehdä. Tulikin oivallus!!!
Muina naisina muun jutustelun lomassa vihjaisin puolisolle- herra Kukkarolle -että  lavoista voisi kyhätä vaikka kukkalaatikot uuden terassin reunamille.
Sunnuntaina kannettiin lavoja pihanurmelle mittausta ja sahaamista odottamaan.


Minulla ei tässä projektissa riittänyt ymmärrys kuinka laudat piti asetella ja mistä sahata suikale pois niinpä seisoskelin vierellä työhanskoja roikotellen ja kuunnellen sahurin yksinpuhelua.


Lavoista saatiin aikaiseksi kolme 160 senttistä ja 50 senttiä korkeaa krouvinnäköistä  (vielä) kyhäelmää.


Huomenissa haetaan Puutoimelta nurkkiin ja reunuksiin rimoitukset. Vuoraan laatikot joutilaalla mansikkamuovilla ettei raot näy eikä multa karkaa terassille. Pinnat pesen ja petsaan tummiksi.
Tänä kesänä laitan kukat parvekelaatikoihin, syksyllä täytän laatikot hakkeella ja muulla puutarhajätteellä. 
Seuraava??? puutarhuri täyttäköön laatikot mullalla ja istuttakoon mieleiset kukat tulevalle kesälle. Näin olen tämän asian tuumannut.

Terassin katekin oli tarkoitus vaihtaa, mutta taidamme antaa sen olla ainakin toistaiseksi.


Viinirypäletertut roikkuvat syksyllä katoksessa sopivasti käden ulottuvilla kun istuskelen keinussani. 


Aamukahvipaikka terassin toisella reunalla on sopivan aurinkoinen.


Kasvimaalle istutin vain lehtikaalia, perunaa, punajuurta ja papuja. Kahdessa lavassa kasvaa talvivalkosipuli ja sen pikkusipulit kasvamassa istutettavaksi syksyllä uuteen paikkaan. Kompostin päällä kasvaa muutama kesäkurpitsa. Kasvihuoneissa on kasvamassa tomaatit ja kurkut sekä basilika salaatinlehtien kanssa.
Viiniköynnöksissä on tänä kesänä valtavasti kukintoja. Toivottavasti olisi tulossa myös rypäleitä.

Kaarikasvihuoneen katos suli viiimekesän helteissä käyttökelvottomaksi ja tuunasin sen ehjäksi tavallisella kasvihuonemuovilla. Takaseinälle teen tuuletusaukon hyttysverkosta. Oviaukkoon leikkasin muovista suikaleita oveksi, entiset nauhaovet ovat lisäovina. 
Pitkässä lavassa kasvaa muutama ylijäämäperuna. Kasvihuoneen olosuhteet ovat näin keskikesällä liian kuumat perunalle, mutta katsotaan mitä näistä kehittyy. Sekin arveluttaa kun toisella reunalla kasvaa tomaatit, en muistanut ovatko ne elinkelpoiset kumppanit toisilleen kun ovat vähän niinkuin samaa sukua.


Puutarhan sipulikukat alkavat mennä lepotilaan, mutta perennat alkavat räjähdellä loistoonsa. 
Kymmenet "vaeltavat" unikot ovat parhaillaan kukassa iiriksien kanssa:


Ensimmäiset päivänliljat avautuivat tänään.


Samoin isot huhtakurjenpolvet, niitä pehkoja on jokapuolella pihaa, sen lehtimättäät ovat minulle mieleisiä ennen kukintaa ja sen jälkeen.


Kalliokielotkin ovat tänä kesänä tavallista korkeampia ja vielä terveen näköisiä. Edellisinä kesinä niitä on vaivannut toukka-armeijat, nyt niitä ei näy.


Meillä on Juhannuksen aikaan pippalot pihapiirissä kun juhlimme pojanpojan valmistujaisia ja toisen peruskoulun päättymistä. Toivottavasti silloin vielä on päivänliljat tienvieren penkissä parhaassa kukinnassaan. Mooseksen palavat pensaat, pionit ja juhannusruusut ainakin kukkivat reilun viikon päästä.


Pikkuhiljaa on valmiimpaa tulossa, nyt on taas näytillä ollut puolivalmiita tekeleitä. Tekemisen hidasteena ovat nämä eläkeläisen kiireet...
4 kommenttia:

 1. Hienot lootat pykäsitte. Noin se käy, kun on ideoita ja osaa toteuttaa ne.
  Eikö tunnu haikealta rakentaa ja rempata toisille?
  Ihanan rehevää kukkaloistoa siellä <3
  Kaikkea hyvää kesäkuuhun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoliso on mieltynyt puun työstämiseen ja näitä lavoja terasseja on meillä tarpeettominakin pitkin pihaa. Itseäni miellyttää enemmän kiviterassit, se on helppoa käsitellä ja siirrellä paikasta toiseen. Kestopuun kanssa on tuo hävittämisongelma kuten nyt on tullut huomattua.

   Poista
 2. Hienosti hyödynsitte jämälaudat. Jaahas, teilläkin unikot vaeltavat pitkin pihaa. Minun unikkoni ovat mieltyneet aroniapensaisiin. Siellä rötköttävät pitkin pituuttaan piilossa.

  VastaaPoista
 3. Unikot ovat juuri nyt aivan upeita, nämä kasvavat iiriksien kumppanina. Tänä kesänä tavallisen iiriksenkin kukat ovat normaalia suuremmat, oletko huomannut?

  VastaaPoista