lauantai 22. huhtikuuta 2017

MESSUPÄIVÄ JA PIENIÄ PUUTARHAHOMMIA

Puutarhamessupäiväni on ollut aina heti avajaispäivä,  eli perjantai. Nyt oli eiliselle muuta ohjelmaa ja käyntipäiväksi tuli tämä lauantai.

 "Emäntä älä mee, ota mut mukaan."


"Leikkisit edes vähän mun kanssa!Mää voisin ottaa sun hanskan ja juosta sen kanssa ympäri pihaa!"


                                              "No ei sitten, älä viivy koko päivää!"
 

Messubussissa oli hyvin tilaa, pääsylippuakaan ei tarvinnut jonotella.
Kevään supermessuilla Pirkkahallissa oli tarjolla matkailuesitteitä kaupungeista ja metsistä, keräilytavaran esittelyä, käsityö- ja designtuotteiden esittelyä ja myyntiä ja tietenkin näyttöjä mitä puutarhassa on tänä kesänä tarpeellista.

Ensimmäiseksi kiersin käsityö- ja design osastot. Paljon oli taas kaunista nähtävää ja mielenkiintoisia uutuuksia vaate- ja asustekojuissa. Vaatepuolelta poimin ideoita kesäpäähineisiin.
"Lumikellon" osastolla katselin päällystettyjä lasi/muovipalloja, pinnalla oli kuivana kuviopaperi, pallo upotettiin kiehuvaan veteen ja paperikalvo suli pallon päälle kauniiksi pinnaksi. Uutuus minulle. Decoupetöitä olen joskus tehnyt juurikin Lumikellon serveteistä.


Puutarhaosastollakaan ei ollut väkeä ruuhkiksi asti. Käytävillä oli hyvää tilaa katsella ja käydä sananvaihtoa esittelijöiden kanssa.

Jo alkumetreillä pysähdyin leppoisten perennaesittelijöiden puotiin. Mitään -tietenkään- ei ollut aikomusta ostaa kun varsinaisia kasvipuutteita ei ole, mutta muutamasta olin kiinnostunut.
Täältä PerennaPuutarhaPöntiseltä, joka pitää majaansa Kalkkisilla, ostin pari munkkineilikkaa, pikkuruukullisen mehitähtiä ja jonkun valkokukkaisen juurakon jonka nimen nyt juuri unohdin.


 Käsilaukkujahan naisella ei voi olla liikaa, siispä ostin (maksatan sen miesväelläni itselleni äitienpäivälahjaksi) monikäyttöisen puutarhaämpärityövälinetekeleen. Tämäntapaista olin jo itsekin suunnitellut tekeväni, mutta tämä on huippu! Lokeroita on sisä- ja ulkopuolella, mukana kulkee kännykkä ja kamera, juomapullo ja siemenpussit, työhanskat ja kaikki mahdolliset pienet työvälineet: sakset, puukko, sidontanarut jne. Tukevan ämpärirungon päälle voi tehdä vanerista kannen niin on istuinkin mukana. Maksoi 22€. Ja yksi juttu: apumies Jymy ei pääse sieppaamaan välineitäni...Tätä laukkua myy Nikkari, www.nikkari.net

Luontaista lempeyttäkin sain messuilla kokea, halattiin "ElävänPuun" kanssa, lämmöllä!
 

Satuin esiintymislavan tienoille ja siellä oli esitelmä pohjoisessa kasvavien terveyskasvien  vaikutuksista, esillä oli väinönputki, ruusujuuri, kuusenkerkkä, siankärsämö ja nokkonen. Joissakin pihani notkoissa on runsaat nokkosviljelmät, mutta en ole niitä hyötykäyttänyt kuin kasviuutteena puutarhassa. Miniä kerää nokkoset perheensä ruokiin. Täytynee nyt minunkin se taito ottaa haltuun ja alkaa syödä itse ja syöttää puolisolle -herra Kukkarollekin nokkossoppaa ym. Kuusenkerkätkin saa poimittua omista kuusista.

Odotin näkeväni messuilla puutarhan suihkualtaita, mutta en nähnyt. Viime kesänä muutaman vuoden ikäinen altaamme repesi sivusta, eikä sitä voinut korjata. Hätäapuna tein laastipaljusta pienen suihkualtaan, mutta nyt voisi katsella isompaa. Minä viihdyn suihkulähteen solinan äärellä ja siitä pitää puutarhan sammakotkin. Jotka pitävät puolestaan kotiloita herkkunaan.

Yksi muukin tavoite messuilta jäi toteutumatta; kenelläkään ei ollut myynnissä enää parsan juurakoita. Melkein kaikki omat parsat ovat joko kuolleet edellisenä talvena tai kasvipenkin toukka-armeija on ne syönyt.  Pitänee laittaa taas muutama ruukullinen parsansiemeniä itämään tulevaisuuden ruokapöytää maustamaan. Muutaman vuodenhan sitä herkkua saa odottaa...

Hyvillä mielin kotiuduin aurinkoiseen omaan pihaan. Kierros takapihalle vähän tyrmäsi: vasta koottu ja päällystetty kasvihuone -tai kasvisuojahan se on- oli siirtynyt paikoiltaan ihan vinksin vonksin.

Eilen olin sitonut viiniköynnökset kattopalkkeihin kiinni, se piti suojan paikoillaan ettei taas tämäkin mennyt metsän puolelle.
Nyt sidottiin kulmat narulla ja teräskaarilla maahan tukevasti. Mutta: puoliso- herra Kukkaro ei ehtinyt edes käsiä taskustaan ottaa kun meidän avustaja Jymy oli purrut yhden narun poikki ja mennyt piiloon kasvisuojan sisälle.  Seuraavalla rautakauppareissulla ostetaan vaijeria, mitä Jymy siihen sanot??
Teille nyt paljastan: tämä tekele ei tyydytä minua, ei yhtään. Tämä onkin tilapäinen kasvisuoja poistetun kasvihuoneen tilalla. Nyt on tekijämiehellä niin paljon muuta askaretta, etten viitsi vaatia näihin omiin harrasteisiini paneutumista. Ympäristökin on vielä savivellillä eikä tositoimiin pääse.


Toisessa kasvihuoneessa odottivat orvokit pääsyä amppeleihin. Jätin ne vielä kasvihuoneen lämpöön.


Olen kasvattanut joitakin mansikkalajikkeita parvekelaatikoissa, ja syksyllä nostin ne kasvilavaan talvehtimaan. Nyt ne nostin taas maasta ja istutin takaisin parvekelaatikoihin. Ne saavat ottaa etumatkaa kasvuunsa kasvihuoneen lämmössä. Kesällä pääsevät ulos.

Nyt ymmärrän tropiikin nopeaa sään muutosta. Olin eilen koiran kanssa takapihalla ja taivas oli sininen ja aurinko paistoi  kirkkaasti. Käännyin toiseen suuntaan ja hevoslaitumen takaa nousi valtava mustanpuhuva pilvi ja tuli meidän päälle niin nopeasti, ettemme ehtineet polulta pihaan kun se jo oli kohdalla ja ryöpytti lumihiutaleet niskaamme.
                 Tänään oli samanlainen sääilmiö. Takapihalla paisui mustat pilvet uhkaavina                                                   ja etupihalla Åkeron takaa paistoi aurinko.


                       Taas yksi käännähdys ja taivaalta putosi valtava raekuuro niskaan.


 Tällainen oli tämä lauantain virkistyspäivä Supermessuilla ja kotipihan askareissa.
                                                           Hyvä pyhänseutua!

6 kommenttia:

 1. Jymy on niin kaunis. Moni tuntuu käyneen noilla messuilla. Aika moni oli hieman pettynytkin messutarjontaan. Itse en ole noilla messuilla koskaan käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sieltä kaakonkulmalta pitkä matka messuilla, Tukholmaan pääsee helpommin:) Totta on, ihastumista en minäkään kokenut, arvostamista kyllä!

   Poista
 2. Oletpa taas ennättänyt olla mukana, vaikka missä. Vau, miten edustavan näköisenä lähdet messuamaan. Minut on kylmä ja kipeä kurkku kokonaan syrjäyttäneet puutarhahommista. Mies on saanut yksikseen siemennellä.

  VastaaPoista
 3. Podin viime viikon kunnon flunssaa joten nyt jo toipuneena on taas virtaa mitä käyttää.Hoitelehan itseäsi!

  VastaaPoista
 4. No nyt on kumma kun vastaan viestiin ja olen kirjautunut toiseen postiin niin vastaajanimi muuttuu. Minä itte se kuitenkin olen.

  VastaaPoista
 5. Todella kätevän oloinen tuo puutarhaämpärityövälinetekele. Itsellänikin on aina puutarhavälineet missä sattuu ja toinen työhanska kadoksissa. Monesti ensimmäisen puolen tunnin ajan etsiskelen välineitä ennen kuin pääsen kunnolla hommiin. Järjestelmällisyys voisi olla paikallaan.

  VastaaPoista