sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

KASVIHUONEEN PURKU JA JORIINIT JUURTUMAAN

Vanha vihertynyt 12 neliön muovikasvihuone purettiin tänään. Hyvin se on palvellut yli kymmenen vuotta, ei, se onkin perustettu ensimmäistä kertaa yli 20 vuotta sitten. Parit uudet rungot on tehty ja muovit vaihdettu. Nyt saa tämä runko lähteä ikilepoon kaatopaikalle.


Ikä on tehnyt tehtävänsä tälle olohuoneen puretuista kattolaudoista kyhätylle rungolle.


Huoneen peräseinällä on kasvanut kaksi viiniköynnöstä; Zilgan olen kasvattanut lasihuoneen Zilgan siemenestä ja satoa tuli viime kesänä ämpärillinen. Toisen köynnöksen -Supagan- olen ostanut jostakin poistolaatikosta parilla eurolla. Sekin on jo antanut satoa- pienehköjä vihreitä rypäleitä.
Näiden köynnösten takia haluan uuden kasvihuoneen samalle paikalle.

Ensin ajattelin, että tehdään uusi puurunkoinen ja samankokoinen tilalle. Sattumalta paikallisessa Löytötavaratalossa poiketessa hoksasin edullisen koottavan kasvihuonetarjouksen.
(Näillä kevätkiireillä olisin saanut aikaan turhan kireän tunnelmän, jos olisin vaatinut Puolisoa -herra Kukkaroa väsäämään  puurungon uuteen kasvihuoneeseeni. Halusin sen nimittäin HETI.)

Tälle kesälle kootaan alumiinikehyksinen, vihreämuovinen 6 neliöinen pikkuhuone. Maksoi 99 €.


Näprättävää tämänkin kokoamisessa on ja ohjeistuskin melkomoinen: mm" Älä asenna kasvihuonetta jos olet väsynyt, lääkkeiden tai alkoholin vaikutuksen alainen tai jos sinua huimaa. jne".
Puolisolle, joka on vieläkin teknismekaanisesti orientoitunut mieshenkilö, tämä työmalli sopii.


Jos kesänmittaan intoa riittää, tehdään uusi  puurunkoinen ja tilava huone. Tämä koottavahan pitänee poistaa talveksi. Siinä on kuitenkin ominaisuuksia jotka esitteessä kiinnostivat minua- eli kuusi sivuikkunaa hyttysverkoilla ja rullattava etuovi.

Tämän kasvihuoneen pohjamaa on kelvotonta kylmää savea eikä siihen voi mitään istuttaa. Olenkin kasvattanut taimeni laastipaljuissa ja ämpäreissä.
Paikallinen K-rauta Toikkonen tarjosi Puolisolle- herra Kukkarolle kympillä kuutta mustaa säilytyslaatikkoa ja minähän ne heti omin. Niihin mahtuu puolikkaaksi leikattu multapussi ja pari tomaatintainta. Laatikot eivät taida olla elintarvikemuovia, joten multapussit saavat jäädä laatikkoon.

Taimien kasvu on kituliasta, niin oli viimevuonnakin tähän aikaan. En tiedä onko taas vika mullassa, olen kylvänyt siemenet Kekkilän kylvömultaan ja muistikuva on, että en aiemmin ollut siihen tyytyväinen. Seuraaviin kylvöksiin vaihdan merkkiä.
Tässä tomaatteja kasvihuoneeseen ja parvekkeelle.

 Lidlistä ostin tomaatinsiementen kylvöpakkauksen ja kolmessa päivässä kehittyivät pikkutaimiksi.


 Samettikukatkin ovat jo pikkutaimille.
Harvoin ostan HobbyHallista mitään, mutta nyt sattui hyvä tarjous silmääni, nimittäin akkutrimmeri omaan käyttööni. Alkuperäinen hinta oli 99 € ja kotiinkuljetettuna sain sen 45 €:lla. Kelpasi minulle!


Citymarketin korista otin mukaani joriinin juuria kymmenen kappaleen pussissa. Maksoi 6,5 € ja nämä riittävät tälle kesälle. Laitoin ne hetkeksi likoamaan ja istutan  multapussiin juurtumaan ja  kunhan saan ruukkuvalikoimani kuntoon, niin sitten vasta niihin.


Toinen kasvihuone pestiin perusteellisesti uudelleen .  Viiniköynnös Zilgakin sai kunnon kylvetyksen. Sisustaminen odottaa aurikoisia päiviä.

"Mää olin työnjohtajana kun Isäntä ja Emäntä hääräs noissa pesuhommissa. Mut oli taas köytetty koivuun ja se pesuletku pyäri siinä mun kuonon edessä. En tiänny mikä se oli ja ajattelin maistaa.
Isäntä kulki ohi ja sai kunnon suihkun vaatteilleen. Se päästi sellasen voimasanan jota en oo ennen kuullu. Semmosen joka alkaa v:llä ja jota nuaret käyttää. Emäntäkin kohotti kulmiaan. Sitten se Isäntä paikkas sen letkun reiän ja toru mua kunnolla. Mää  ajattelin hyvittää pyytämällä porukoita leikkiin ja siappasin hanskan ja kirmasin sen kanssa pitkin pihaa. Vähän aikaa ne jakso mua maanitella antaan hanskaa pois, ja kun ne sen lopetti niin määkin sylkäsin sen puun juurelle enkä syöny. Ne kiitteli mua."2 kommenttia:

 1. Tosi edullinen tuo teidän uusi kasvihuone on ollut, mutta sen kasaaminen vaatii kyllä muutakin kuin kahta jäykkää etusormea. Ohjeiden alku ei lupaa haasteetonta pystytystä. Taas löytyi yhdistävä tekijä meille. Tuo laastipaljuviljely. Minä en ole vielä yhtään kukan siementä kylvänyt, mutta daalian mukulat on kaivettu esiin..
  Hyvää viikon jatkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en voinut näppejäni irti pitää siemenpusseista:)Tosikylvöt aloitan vasta huhtikuun puolenvälin aikaan, kyllä ne sitten ehtii. Talouskeittiöltä olen saanut viiden litran ämpäreitä, istutan tomaatit niihin, samoin kurkut.

   Poista