keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

KUKKAPENKIN PÄIVITYKSIÄ

                   Vanhin pioninjuurakkoni on istutettu 1979, sen kukinto on hennon vaaleanpunainen.

Toisessa, Anttilasta ostetussa pionissa on voimakkaampi pinkki.


Kolmannen pionin olen ostanut Viherpeukaloilta kaksi kesää sitten. Nyt se kukkii toista kertaa vahvan pinkin värissä.


Pionipuskani eivät ole suurensuuria, mutta riittävät minulle. Kaikki kuitenkin tekevät hyvänlaatuisia kukkia -ei kymmeniä, mutta ainakin kymmenen kukintaa jokaisessa.

Keisarinkruunun sipulit ovat Vanhan Rouvan -äitini pikkutalon puutarhasta. Niitä on kulkeutunut eri paikkoihin ja juuri nyt ovat kukassa. Isoja puskia nekään eivät ole, mutta kivoja väripanoksia siellä täällä vihreyden keskellä .Valkoista varjoliljaa -hämyliljaa kasvaa kosteahkossa penkissä kuunlijojen keskellä. (Ja näköjään vuohenputkenkin...)


                               Violettia varjoliljaa kasvaa takapihan penkissä.


Siellä on avannut kukkansa myös jalopähkämö. Sitä on monessa penkissä, mutta osa on siirrettävä uusiin paikkoihin päivänliljan puskien alta.


Makkarabaarin taustaa peratessani löysin tämän :valkoisen Mooseksen Palavan Pensaan! Mooses heittelee syksyllä mustia siemenpalleroitaan hiekkapolulle, ne muhivat siinä talven ja seuraavana kesänä löytyy viisisenttisiä parilehtisiä alkuja. Olen niitä poiminut talteen, istuttanut ruukkuun ja unohtanut pariksi vuodeksi vahvistumaan. Näin olen saanut useita uusia Mooseksia puutarhaani.
Tämä yksilö ja vieressä kasvava violetti Mooses ovat muutaman vuoden vanhoja.
Puutarhaguru Arno Kasvi sanoi eräässä tilaisuudessa vuosia sitten äidilleni ja minulle, että Mooses on hyvin vaikea saada kasvamaan siemenestä. Me siitä innostuimme ja saimme kuin saimmekin uusia Mooseksia.
Uudessa tienvieren kukkapenkissäkin kasvaa kaksi jälkeläistä. Ne ovat parivuotiaita.


Pikkumoosekset on istutettu uuden pitkän penkin molempiin päihin, kukan väristä ei vielä ole tietoa, kukintaa odottelen vasta parin vuoden päästä.


Tienvieripenkki alkaa kukkia piakkoin. Siinä on muutama pussillinen kesäkukkien siemeniä ja linnuilta jääneistä auringonkukansiemenistä kasvaneita reheviä taimia.

Pikkukasvihuoneessa on lasihuoneessa siemenestä 2010 alkunsa saanut Zilga roihahtanut kunnon kasvuun ja rypäletuotantoon.


"Emäntä sano mulle, että se tekee mulle ihan oman uima-altaan, kun mulla on jo kokemusta laiturilta pää edellä sukeltamisesta Näsijärven aaltoihin. Viä en oo päättäny menisinkö tohon polskutteleen vai kattelenko vaan. Aika näyttää..."
 

Tuttu sammakkokin kävi tervehtimässä suihkualtaan reunalta.


Ulkotöille ei tänäänkään ole innostusta mennä, ulkona tihuuttaa vettä. Sammakko tykkää.                                 Leppoisia heinäkuun päiviä nyt kuitenkin.

4 kommenttia:

 1. Leppoisia heinäkuun päiviä teillekin. Satoi tai paistoi. Palasimme toissa yönä kotiin. Rikkaruohot ovat vallanneet viljelmät. Tulin lähes kateelliseksi, katsoessani kauniita kukkapenkkejäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset valtaavat maailmaa, rikkaruohot viljelyksiä...Saatkin toivuttasi iskeä nyrkit syvälle kotimaan multaan:)

   Poista
 2. Pionit ovat ihania, oli niitä sitten yksi tai kymmenen. Sinulla on paljon kauniita kasveja ja vehreä piha.
  Olen yrittänyt kasvattaa Mooseksen palavaapensasta kahdesti siemenestä siinä onnistumatta. Arno Kasvi tietää, mistä puhuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku kasvi on sellainen, joka pistää yrittämään, ja Mooses on minulla SE. Muuten; minulla on puikoilla lapaset Broken seed- mallilla, samat kuin Sinulla sukissa. Tykkään siitä mallista.

   Poista