maanantai 11. syyskuuta 2017

SIPULIT SEIKKAILIVAT SAMMALIKOSSA JA MUUTA TOUHUA

 Sateisen viikon jälkeen tänään on ollut huikaisevan houkutteleva puutarhapäivä. Lämpötila 18 astetta ja leppeän lämmin tuuli pudottelee koivujen keltaisia lehtiä. Luumupuukin on saanut aurinkoa ja lähipäivinä poimitaan luumuja naposteltavaksi.


  Tekemistäkin on ollut, ei vain taivaalle tuijottelua jospa muuttolintuparvia näkyisi. Ei näkynyt meidän kulmilla ainakaan tänään.

Pestyjen Kivien Kukkapenkki on kuusi metriä pitkä ja reilun metrin levyinen. Tänään oli aika vihertää sitä.
Istutin kivien reunaan vuorenkilpiä koko matkalle ja kolmisenkymmentä narsissin sipulia ja pussillisen laukkoja. Tämä on oiva penkki kesäkukille.

 "Emäntä kyykki aika kauan tossa kivien vieressä ja mää ajattelin, että sen pitäis välillä vähän jalotella. Nokkela poika kun oon, niin siappasin kukkasipulipussin ja viiletin sen kanssa talon taakse.


Ja Emäntä tiätysti perässä. Juaksin pussi suussa pari kiäppiä talon ympäri ja siittä sitten mettän kätköön niin että hippulat vinku.

  Ainakin vartin Emäntää siällä sammalikossa jujutin ja juaksutin, mulla ainakin oli kivaa. Eikä kai Emäntäkään siitä hermoonsa menettäny kun se kaivo mulle taskustaan häränkurkkua. Me tehtiin vaihtokauppa ja molemmat oli miälissään. Emäntä sano, ettei kukkasipulit menesty takamettän sammalikossa, sitä mää en tiänny.


Me sitten kaikessa sovussa istutettiin Pestyjen Kivien Penkkiin monta pussillista jotakin haisevia sipuleita. Mää autoin välineitten ojentelemisessa- ihan kuin leikkaussalin hoiturit tekee."




Olen odotellut Viherpeukaloilta tulppaanin- ja narsissinsipulilähetystä, mutta ei ole kuulunut postin viestiä. Samoin Kotipuutarha-lehden ja OmaPiha-lehden asiakastarjoussipulit ovat tulematta.  Lidlistä ostin pari pussillista edullisia sipuleita, ne jo Jymyn kanssa istutettiin tänään. Lidlistä pitänee hakea niitä lisää Kunnan Kukkapenkkiin istutettavaksi, siinä maa on niin jankkoista, etten taida kalliimpia sipuleita siihen uhrata.

Kahteen haljenneeseen laastisaaviin istutin keväällä dahlioita ja miekkaliljoja. Välillä iski syvä pettymys miekkaliljojen kukkimattomuuteen ja ajattelin, että en niitä enää tulevina kesinä kasvata.
Nyt niistä osa näytti sen mitä on kannattanut odottaa. Valkoiset avautuvat huomenisssa.

Vasta tänään ovat kosmoskukat avanneet kukkansa. Aika kivoja, uusi tuttavuus minulle,

  kuten nämä siniset sienet kasvilavojen tiilien välissä. Tällä paikalla onkin Erikoisten Sienien kasvimaa, aiemmin kesällä tässä kasvoi mustamörskyjä.


Puutarhoissa kasvaa joskus joku perinneperenna joka voisi kasvaa tai olla kasvamatta muualla kuin nykypihassa. Minulla se on kaatuileva kultapallo. Muutaman juurakon olen saanut tuettua omenapuuntorsoon tai kirsikkapuuhun, mutta tälle en saa tukea. Katkoinkin ne surutta silppuriin kukkineen päivineen. Pituutta niillä oli kolme metriä. Varsi on vain sentin paksuinen ja pitää pitkän kukan pystyssä katkeamatta. Sitkeä kasvi. Nyt sen poistan tästä penkistä minua häiritsemästä ja istutan jonkun puun juurelle.

 Kun silppurini oli käynnissä, niin silppusin myös kolmimetriset maa-artisokkien varret.
Tämän kesän maa-artisokkasato:


No, ei hätää, jos maan alla sato onkin niukempaa, saadaan sitä enemmän satoa terassinkin viiniköynnöksestä.


Villiviinillä alkaa  hehkuvanpunaiset viikot olla edessä.


Olisipa edes muutama tällainen lämmin ja aurinkoinen päivä, että tomaatitkin saisivat punaa pintaansa.


                               Hyvää alkavaa puutarhaviikkoa!

16 kommenttia:

  1. Oikein odotan tuon pestyjen kivien penkin ensi kesää. Jymy teki taas tepposet <3 Esikasvatin kosmokset ja ne kukkivat jo heinäkuussa. pääosin, kun olimme Siperiassa. Meillä kauriiden riistapellossa, lähimetsän laidassa, on rutosti maa-artisokkaa. Haemme oman tarpeemme sieltä. Käly käski laittaa leikattuja omenan paloja tomattien juurelle ja se näyttää tepsivän. Tomaatit punastuvat. Puhuvatko omenat niille sopimattomia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin odotan, aikanaan valitsin väärin tähän pensaat (loistoangervot), ne eivät pysyneet pystyssä, joten siirsin ne muualla. Sisääntulossa saa olla vähän nätimpää kukintaa. Omenilla minäkin tomaatteja punastutan. :)

      Poista
  2. Kyllä kukkapenkistä tulee varmasti mahtava, kun emäntäsi apurina olit sinä karvaturri. Annoit vähän juoksuharjoituksia välillä, kas kumma kun et syönyt ton pikkulapion vartta :)
    Villiviinissä on hienot värit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mää oon tottunu näihin puutarhahommiin ja annan kukkien olla rauhassa, haistelen vaan ja kantelen työkaluja. Se on mun hommaa."

      Poista
  3. Olipas se mukava postaus. Jymy on kyllä niin ihana koira. Upeat miekkaliljat. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja Jymylle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekkaliljat yllättävät väreillään. Tämäkin oli joku sekaväripussi eli "menee jatkoon". Taas täällä sataa...

      Poista
  4. Voi miten ihana ja söpö koiruus <3 Tuosta pestyjen kivien penkistä tulee varmasti upea! Kivoja kuvia ja mukavaa jutustelua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Jaa määkö söpö, katos uurestaan, mää oon KOMEE!"

      Poista
  5. Viisas Jymy! Samastuin täysin tuon koiran koiruuksiin :)kukkaset kun ovat minulle enemmän vieraita tuttavia ... Mutta Koirat! Ne ovat lutusia. Ja komeakin Jymy on, se on totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jymy on vasta 1-vuotias vallaton vekara, joka pitää minut- vanhan ihmisen- ikiliikkumassa, niin puutarhassa kuin pihapiirissäkin.

      Poista
  6. Love reading your very nice post!!! You captured some amazing pictures. Have a great and happy week:)
    Henry

    VastaaPoista
  7. Jymy löysi varsinaisen aarteen, emäntää on välillä kiva juoksuttaa. :) Minulla on ollut jo muutamana kesänä kosmoskukkia ja siitä on tullut yksi lempikukistani. Helppo ja nätti. Mukavaa viikkoa myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa kylvin enemmänkin kesäkukkia ja jatkossa pääsevät paraatipaikalle.Jotkut esikasvattavat kosmoskukkaakin, taidan kokeilla sitä minäkin.

      Poista
  8. Koirat kyllä keksivät keinot kun vaativat huomiota(kokemusta yhdestä mopsista ja japaninspanielista):-) Herkullista satoa tulossa luumuihin ja viiniköynnökseen. Olen aina ollut niin kateellinen viinirypäleistä kun meillä täällä "siperiassa" eivät onnistu. Villiviini on syksyisin sitten upeana. Värikästä syksyä sinulle sinne. Terkuin Katja

    VastaaPoista
  9. Hauska lukea koiran sipuli touhuista. Ihanat gladiolukset ja viinirypäleitäkin näytät saavan. Kaunista syksyä sinulle! Inkeri
    puutarhurintytar.blogi.net

    VastaaPoista