keskiviikko 1. toukokuuta 2013

KESÄAIKA KÄYNNISTETTY

Eräänä talvena, jo vuonna 2000, oli pienoinen harmi: varaston tasakatto päästi vettä öljysäiliöhuoneeseen. Korjaussuunnittelu alkoi. Autokatosta oltiin vailla, talli jo olikin.Tuli ajatus: jatketaan varastoa ja tehdään katos kahdelle autolle. Näillä ajatuksilla aloitettiin. Visiot kehittyivät villimmiksi ja jostain tuli ajatus tehdä terassi siihen varaston jatkeeksi.
Talomme on valmistunut 1977 ja seuraavana kesänä sain tädiltäni valkoisen lehtikuusesta edellisen vuosisadan alussa valmistuneen puutarhakaluston. Kaluston tätini pelasti sortuneesta varastosta Vuosaaren entiseltä huvila-alueelta. Taas asia jalostui, ja päätettiinkin tehdä terassille kunnon seinät ja rakentaa 12 neliön kesähuone kun mitatkin olivat juuri sopivat ja sinne mahtuisi antiikkikalustokin.
 Tuumasta toimeen: tuttu rakennusmestari laati suunnitelmat ja kunnasta saatiin hyväksyvä päätös rakennelmalle.
Puoliso, joka ei osaa pitää peukaloitaan keskellä kämmentä alkoi touhuta. Kaivurimies teki maansiirtotyöt, Puoliso ja minä kärräsimme kymmeniä kuormia kottikärryillä hiekkaa kaivantoon. Perheessä on neljä poikaa, nuorin oli silloin armeijassa ja muut asuivat omissa kodeissaan joten apua oli vain viikonloppuina -jos oli.
Puoliso kuluu nuukiin ihmisiin, tavallinen työläinen kun on, ei kuitenkaan rakennusalan ammattilainen -  isot kattotuolitkin hän teki itse. Ja kaiken muun paitsi huoneen lattian valun ja tasoituksen, siinä oli taas tuttu mies konttailemassa. Rakennelma alkoi nousta ja toiveena oli saada valmiiksi juhannukseksi. Yhdessä ahkeroimme alkukesän, ja Juhannusaattona oli paikat valmiina. Kesähuoneeksi tila sitten nimitettiin. Huone taitaa olla talomme paras osa, siellä viihdymmme huhtikuusta myöhäiseen syksyyn ruokailemassa. Kirpputorilta löysin sopivankokoisen lipaston, maalasin sen valkoiseksi, samoin maalattiin valkoisiksi tutun meille myymät pakastinkaappi ja kylmäkaappi. Olivat ennen 70-luvun ruskeat. Keittiökalusteliikkeessä teetimme sopivat vitriinit.
Kalustoon kuuluu neljä nojatuolia, sohva ja pöytä.


Kattolamppu on isäni vanhempien Karjalasta tuoma vanha kirkon  lamppu.

Kesähuoneen edessä on köynnöstuet, niissä kasvaa lumikärhöä,  kiinankärhöä, villliviiniä ja humalaa. Kesäisin sisääntulo on lehtikaton alla. Etenkin lumikärhö on minulle mieleinen näky valkoisine kukkineen.

Vapunaaton ja -päivänkin olemme viettäneet töitä tehden ihan kahdestaan, Puoliso ja minä, tai ei ihan -onhan Hymy.koiramme ollut vahtimassa tarkkaan tekemisiämme. Etenkin kun puhuimme grillauksesta. Eilen saimme kesähuoneen kunnostettua talven jäljiltä ja tänään jo saimmekin kesän ensimmäisen lounaan syödä  "ulkona".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti