lauantai 27. huhtikuuta 2013

VARIKSENPELÄTIN PEILISSÄ

Satuin ulkoa tullessani vilkaisemaan eteisen peiliin. Sieltä ei katsonut minua tuttu mummukka vaan räjähtäneen näköinen vähän niinkuin variksenpelätin. Minä itse henkilökohtaisesti siellä peilissä kuitenkin olin. Olin hutaissut ylleni mitä sattuu, keltainen virkattu pipo oli mitenkuten päässä -tarttui tietenkin omenapuunoksaan- eikä sitä tullut enää korjattua parempaan kuosiin hiusten päälle.

Eilisen kokopäiväisen sateen jälkeen oli tänään puutarhapäivä. Sää oli mitä mainioin kaikenlaisten puuhastelujen aloittamiseen. Siis valmista ei tullut monestakaan tehtävästä, mutta hyvä kun alkuun pääsi.

"Lentävässä kasvihuoneessa" sain siivottua kasvualustat ja rajattua ne varastosta löytämilläni pleksisoiroilla.
Syksyllä istutin sinne eurolla ostamani viiniköynnöksen. Supaga taitaa olla nimeltään, vaaleat rypäleet se kuulemma tekee. Lasihuoneessa on kasvanut Zilga jo monta vuotta ja satoakin saadaan reippaasti. "Lentävässä" kasvaa toisena viinirypäleenä ison köynnöksen poikanen, sekin on jo lähes metrinen.
Terassin edessäkin sinnittelee yksi Zilga. Kaikki näyttivät jo aloittaneen kasvunsa, Supagan silmut olivat eniten turvoksissa. Muutaman kerran olen tehnyt viiniä rypälesadosta, minun makuuni se oli jotenkin ohuen makuista. Vanha viiniresepti mustista viinimarjoista tekee vahvanmakuista viiniä, laitetaanhan siihen raakoja perunoitakin. Eräänä syksynä kävi niin, että käyminen pulloissa oli niin tujakkaa, että useampi pullo räjähti sirpaleiksi.

Syksyllä jäi osa karsitun omenapuun oksista silppuamatta. Nyt hurautin tunnissa pari säkillistä silppua marjapensaiden juurille. Sain äidiltäni vanhan silppurin vuosia sitten. Tykästyin silppurin tehokkuuteen pihani kukkajätteiden tuhoamisessa ja ensimmäisen silppurin tultua "tiensä päähän" oli helppoa hankkia uusi. Meillä sitä käytän vain minä, Puoliso saattaa sen käyttöön antaa vain teknistä apua jos joskus sitä tarvitsen.

Syksyllä tein takapihalle uuden kukkapenkin. Takapihan maasto on sammaleista ja ohutmultaista. Niinpä perustin kukkapenkin kuurinpohjan ja kompostin sekoitukseen. Päälle tuli useampi säkillinen multaa.  Nyt siinä penkissä kasvaa tulppaaneja, narsisseja, unikoita, pallo-ohdaketta ja vaikka mitä monivuotista kukkaa.
Tänään löysin vanhan lautareunuksen ja jatkoin penkkiä metrin verran. Taas hain vanhaa kuurinpohjaa ja täytin sillä lavaa. Multaa on haettava lisää.

Taimien kasvu on ollut kituliasta. Joskus aiemminkin on käynyt näin. Toisinaan taas siemenet ovat itäneet ja kasvaneet niin, että osa on pitänyt hävittää tai jemmata muiden kasvustojen joukkoon.
Kurkkuja, maissia enkä kurpitsoja en ole vielä laittanut itämään. Pavutkin laitan vasta toukokuun lopulla purkkeihin ja vasta kesäkuussa maahan.

Nyt ulkona taas satelee- kevyttä melkein kesäsadetta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti