sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

LILJAKUKKOKAUSI ON TAAS AVATTU

Haravoin päivällä pikkuharavalla isoa kukkapenkkiä ja siellä se oli, liljakukko. Kovin oli kankea liikeissään, maa on vielä senverran kylmää. Roskapussiin sen nitistin. Liljakukkoja ei viimekesänä näkynyt kuin muutama, joskus aiemmin niitä oli enemmän. Liljakukon herkkuja on penkeissäni ainakin kalliokieloa, vähemmän oikeita liljoja. Kalliokielot ovat saaneet olla aika rauhassa, mutta varjolilja ja tiikerinlilja ovat edellisinä kesinä kelvanneet mokomalle ahmatille.
Uuteen kukkapenkkiin talon taakse istutin tulppaaneja ja narsisseja suojaamaan myyrätuhoilta. Nyt ne jo puskevat kymmensenttisinä alkuina ihmisten ilmoille. Samoin istuttamani unikot ovat tehneet lehdyköitään .
Unikko on tullut lempikukakseni  komean värinsä ja herkän kukkansa ansiosta. Unikkoja olenkin kylvänyt moneen paikkaan puutarhassani.

Kasvihuoneet on riisuttu talvisuojistaan ja pian saa laittaa ainakin salaatit kasvamaan niihin.
Toisessa huoneessa ruohosipuli, rosmariini ja persilja ovat aloittaneet kasvunsa. Viiniköynnös-Zilgakin näyttää hyvältä. Leikkasin sitä myöhäissyksyllä aika reippaasti, se oli täyttää jo liikaa kasvihuonetta.

Sisällä venyvät vartta tomaatit, paprikat ja muutamat kesäkukat. Kouliminen on jäänyt vähän myöhäiseksi, mutta ehtinee vielä. 60 päivää  tomaatinsiemenen istuttamisesta kukanalkuihin luki pussin kyljessä, en aio hätäillä - vielä. Joskus olen vienyt pikkuruiset alutkin kasvihuoneeseen, kyllä ne siellä nopeasti vahvistuvat oikein lämpimän toukokuun aikana. Mutta ei kannata hätäillä.

Tänä viikonloppuna kylvän yrteistä ainakin basilikan. Kylvän siemenet turveruukkuihin ja ne upotan myöhemmin kasvihuoneen  parvekelaatikoihin hyvään multaan. Ostin joskus eurolla yli metrisiä kukkalaatikoita, ne ovat turhan painavia liikutella joten reunustin niillä kasvihuoneen penkit. Laatikoissa kasvatin alkukesän salaatit ja yrtit.

Monenakaan vuotena ei ole tullut kirjattua ylös puutarhaan liityviä hankintoja. Nyt sitä yritän tehdä. Edellisenä syksynä ostin Anttilasta siemenpusseja 10 senttiä kappale. Koristekurpitsoja tuli vahingossa kaksi pussillista, niistä riittänee ruusukaariin koristeita. Joskus olen saanut koristekurpitsat kasvamaan niin rehevästi, etteivät tuet enää kestäneet. Hauskoja koristeita kuivuttuaan. Pitänee laittaa pikapuoliin esikasvatukseen nekin.
Muita löytöjäni oli erilaiset kasvihuone- ja parvekekurkut. Idätykseen tulevalla viikolla.

Iltapäivällä, kunhan  ne minusta vihonviimeiset "vormulat" on ajettu piipahdamme puutarhakaupassa ostamassa taimimultaa. Entinen pääsi jo loppumaan tomaatteja kouliessa.

Kevätlannoitettakin on muistettava ostaa. Tänään tyhjensin viisi edellisyksyistä multapussia kukkapenkkeihin. Vähän olivat vielä jäässä talven jäljiltä. Muita todellisia tarpeita ei ole. Ei työkaluja eikä muitakaan puutarhatarvikkeita. K-raudasta ostin viikolla hyviä käsineitä euron pari. Parhaat mitä olen löytänyt. Lehtimainoksesta ne hoksasin kun odottelin puolisoa rautakauppa-asioilta.

Ulkona on aivan huikaisevan sininen pilvetön taivas. Esiliinani taskussa oli kamera valmiina lintuparvia kuvamaan, mutta tänään niitä ei näkynyt. Alueemme yläpuolella on lintujen muuttoväylä ja useina syksyinä ja keväinä lintuparvia onkin bongattu. Pihamme yläpuolella on joku kokoontumispaikka, tässä yhtyvät eripuolilta tulevat parvet. Ainakin hanhet käyttäytyvä näin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti