lauantai 22. syyskuuta 2018

UUTTA KESÄÄ ODOTELLESSA

Pihalta ja puutarhasta on säilötty niin syötävät kuin kalusteetkin jo uutta kesää odottamaan. Toivottavasti pakastimen sisältö saadaan ennen uutta kesää syötyä, herkkujen ei tarvitse odottaa uutta kesää.
Osa pitkistä perennoista odottaa vielä jatkojalostamista eli ensin silppuriin ja siitä kompostoitavaksi.
Väliaikaismajoituspaikan silppurin kauhasta on näköjään päässyt valitsemaan kotiloperhe.


Tänä kesänä ei pystytetty uima-allasta, helteitten aikana se hiukan harmitti, mutta vilvoittelut päästiin hoitamaan kylän uimarannalla. Altaan paikan reunamat onkin päässyt valloittamaan kärpässieniyhteisö.
Leikkimökin takana Pikkuprinssinpolun varrella on tattien rihmasto, toisessa rykelmässä on lehmäntatteja, yhdessä nurkassa voitatteja ja löytyipä pieni punikkitattikin (jos oikein tunnistin).Karvarousku(laukkuja) kasvaa kuivassa rinteessä leikkimökin takana, niitä keräsi anoppi aikoinaan.

Allaoleva ei taida olla karvarousku, ehkä joku hapero, niilläkin on oma reviirinsä takapihan sammalikossa.


Pilaantuneita omenoita keräsin yhtenä iltapäivän puhteena kymmenen täyttä ämpärillistä. Vein ne joutilaaseen monttuun, päälle kärräsin ruohonleikkuujätteet ja sylikaupalla rohtoraunioyrtin lehtiä. Ne kaikki kastelin urealla. Ureaa ostin Kodin Terrasta.
"Missä Sinulla on ureat? Arvaat varmaankin mihin sitä tarvitsen".
"Arvaan kyllä - muumio-omenien hävittämiseen, muutama pönttö on vielä jäljellä."


Kompostissakin on näitä muumioita, ja  se näyttää käyvän urearakeitten lisäämisen jälkeen aika kuumana. Komposti saa olla koskematta ensi syksyyn asti, toivottavasti itiöt ovat silloin hävinneet.


Tätä korkeaa kultapiiskua minulla on ollut monella kulmalla. Joskus se pysyy hyvänä talventörröttäjänä, mutta toisinaan taas katkeilee ja on risuisen näköinen.

Meille tullaan humalaköynnöksen ja villiviinin alta. Humala on nyt täydessä kukassa, tämä on taas sitä sorttia, että käpyjä ei synny. Olen ostanut monta humalaa, mutta yksikään ei ole tehnyt käpyjä.
Villiviini tekee runsaasti omia marjojaan, ainakin tämä hehkuvan punaiseksi syksyisin muuttuva yksilö. Vihreämmäksi jäävillä ei marjoja -vai rypäleiksikö niitä sanotaan - paljoakaan ole.


Kesäkukkakylvökset - niitä kylvin 40 pussillista- eivät kovinkaan rehevänä kukkineet.
Valkoinen kosmoskukka on kaunis, se on kukkinut jo monta viikkoa.


Oppineittenkukkakin (vai joku muu?) muutamalla yksilöllä on näyttänyt kauneutensa.


Luulin ostaneeni punaisen päivänhatun, mutta keltaisena tämä yksilö näyttäytyy.


Tälle päivälle varoiteltiin että Mauri tuulettaa oikein kunnolla. Meillä paistaa aurinko, puiden latvuksissa näyttää käyvän vain vähän iltatuulta vireämpi heilunta.


Kukkasipulit - ne viimesyksyiset jotka kaivoin ylös kukinnan jälkeen odottavat uudelleenistuttamista.  Tilasin vain sata uutta sipulia Viherpeukaloilta, nyt paketti odottaa kyläkaupalla. Olen ollut tänä kesänä ja syksynä hyvin maltillinen uusien istutusten perustamisessa ja puutarhaostosten kanssa. Tulevalle viikolle riittää tätä istuttamisaskaretta riittävästi.

Jos tässä ei tule mainittavaa kertomista puutarhan puuhista, niin Mummukan jutustelua hiljenee taas loppusyksyksi.
Tavataan taas kun kylvöjen aika alkaa. Hilu Maatiaiskanaselta voitin tomaatin ja paprikan siemeniä, ne täytyy muistaa kylvää heti tammikuussa kesää odottamaan.

Toivotan kuulakkaita loppusyksyn päiviä lukijoille.
Uutta kevättä ja kesää odotellen, terveisin Mummukka maalta.


7 kommenttia:

 1. Tuo villiviini on tosi kauniin värinen. Kauniitahan nuo kukatkin ovat.
  Meidän pelloilla on myös kurkia. Pian ne lähtevät.
  Törmäillään sitten toisessa blogissasi.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviinillä on minua miellyttävä punaisuus. Siihen ei voi olla reagoimatta kun sen alta kulkee kotiovelle. Kurjet asuvat olohuoneeni seinällä eivätkä lähde etelän maille.

   Poista
 2. Kauniita syysvärejä löytyy jo puutarhastasi. Oletkin ollut ahkera, kun olet jo tehnyt paljon syystöitä puutarhassasi. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 3. Tämä syksy näyttää olevan sellainen värikylläinen, aina ei näin ole. Voi voi, oikeastaan kaikki "maastotyöt" ovat vielä tekemättä. Pian ne vanhalla kokemuksella kuitenkin sujuvat kunhan alkuun pääsee. Kuulaita loppusyksyn päiviä sinne rajan pintaan!

  VastaaPoista
 4. Minulla on vielä kesäjutut pihalla, mutta yöllä alkaa olla jo viileää. Tänä aamuna mittarissa oli ulkona 7 astetta.Nyt on noin 13 astetta. Kohtahan ne ruukkukukat täytyy tuoda sisälle ulkoa ja kuistiltakin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalusteet siirrettiin kun olivat sopivan kuivia, samoin kesäkatoksen kattokangas. Anneli A:lle kommentoinkin, että mm kukkapenkit ovat vielä kesäterässä. Kunhan pieni pakkanen niitä puraisee, sitten on niiden aika.

   Poista
 5. Kauniita kuvia ja upeita syksynvärejä puutarhassasi! Ja vau, mikä määrä kesäkukkakylvöjä! Tämä syksy oli kyllä ruskan puolesta todella hieno. Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista