lauantai 18. elokuuta 2018

MUTANTTITOMAATTEJA

Erikoinen tomaattivuosi, satoa on runsaasti mutta minkälaista!?
Keväiset itse kylvetyt olivat pieniä ruipeloita kun istutin ne kasvihuoneisiin. Lasihuoneessa  istutin taimet maapohjaan. Alusta on ollut muutaman vuoden ilman istutuksia ja ilmeisesti hyvänlaatuinen kun taimet ilman enempiä lannoitteita ovat kasvaneet rehevinä ja tomaatit ovat kunnon tomaatin makuisia.
Lasihuoneessa tomaattien seurana kasvatin kurkut, satoa ei tullut montaa sylillistä, mutta riittävästi.
Tulevana kesänä kasvatan yhden Kiinalaisen Käärmeen ja pari jotakin muuta kurkkua.
Lasihuoneessa kasvaa katon täydeltä myös salkopapu, sadonkorjuun saa pian aloittaa.

Muovihuoneessa kasvaa paljuissa Lidlin 12 tomaatintainta. Kasvu on ollut rehevää, niin rehevää, ettei kaikkiin taimiin ole kehittynyt yhtään tomaattia kukinnasta huolimatta. Syytän siitä liiallista paahdetta, muovihuonetta on ollut tänä kesänä vaikea tuulettaa vaikka ovet ovat auki yötäpäivää.

Lidlin taimet ovat muutenkin yllättäneet:


Näistä ei taida olla ruokapöytään


Luumutomaatti? ja muutaman muun taimen tomaatit ovat oudon valkoisia, punapigmenttiä ei vieläkään näy, vaikka kokoa alkaa olla tavallisen tomaatin verran.


Tusinan näitä halpoja tomaatintaimia ostin keväällä Lidlistä, jos niitä tulevana keväänä on myynnissä, kokeilen näitä uudelleen, ihan vain mielenkiinnosta jospa uusi kesä olisi sään puolesta erilainen.
Vihreässä muovihuoneessa kasvaa ostotomaatintaimet  pikkupaljuissa. Siellä on keltaista päärynätomaattia joka näyttää normaalilta, tavallista Tanskan vientiä niin isona ettei kuoreensa mahdu:


ja St. Pierreä, joita olen kasvattanut useampana kesänä hyvällä menestyksellä.
Nyt on Pierrekin alkanut näyttää mörköiseltä, mikähän niitä vaivaa?
Kaikille tomaateille annoin keväällä kananlantarakeita ja muutaman kerran kesän aikana olen antanut punaista kasviravinnetta. Ostomullassa ovat kasvaneet nämä paljuihin istutetut.


Kukkapuolella ihastelen gladioluksien kauneutta. Jos tulevana kesänä niitä kasvatan, laitan jokaiselle oman tukikepin, että pysyvät ojennuksessa.


 Viinirypäleet ovat nyt erityisen makeita.


 Eilen katselin takapihan metsikössä lintujen hyörintää, näytti siltä, että niitä pyöri lehvikössä kokonainen parvi, en tunnistanut mitä ne olivat.
Tänään oman pihan päällä parveili pääskysiä, niin ainakin tunnistin, joko ovat kokoontumassa etelään lähtöä suunnittelemaan?                                                    Kesä, älä vielä mene!

10 kommenttia:

 1. Tomaatin pölyttyminen on ollut tänä vuonna haasteellista. Kummallisia monen tomaatin rypäs-tomaatteja näyttää kasvaneen monilla. Itse olen tuskastellut, kun lajikkeet ovat olleet vähän mitä sattuu ja nyt sitten yritän googletella, että mitähän sitä on ihan oikeasti kasvattanut...
  Ihanan näköisiä rypäleitä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on ollut joillekin taimille tai lajikkeille poikkeuksellinen, en ole aiemmin poiminut noin kummallisen näköisiä tomaatteja!

   Poista
 2. Aikamoisia mutantteja. Yhdestä tomaatista riittäisi kolmelle syöjälle kenties. En ole Lidlin tomaatteja kokeillut ihan siitä syystä, että lähimpään Lidliin on matkaa ja yleensä sinne mennessä kaikki mielenkiintoisimma tuotteet on jo myyty. Sinänsä tämä kesä on minusta ollut tomaateille suosiollinen, sillä lämpöä on riittänyt kypsyttämään satoa kiitettävästi. Yleensä raakileita saa loppukesästä kantaa sisälle punertumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli epäily -olisiko kesä 2017 ollut huono siemenvuosi? Normaalin kokoiset ja kirsikkatomaatit ovat olleet todellisia herkkuja. Näitä mutantteja on päästy maistelemaankin, leivän päällä basilikanlehden kanssa menettelevät, maussa ei moittimista.

   Poista
 3. Jopas on tomaatteja! Eikös noista saisi jotain säilykkeitä? Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypsymistä nyt odotellaan. On niitä niin paljon, että soseeksikin riittää. Kiitos osoitteesta, sitä etsin juuri, että voin laittaa blogisi lukulistalleni.

   Poista
 4. Melkoisen erikoinen tomaatti:)Rypäleet upeita,varmaan mukava tunne,kun saa hakeakasvihuoeesta omia viinirypäleitä:)Hieno homma!!!
  Meillä tomaatit vihreitä en tiiä kerkiävätkö kypsyä tai punastua??Asun 5-vyöhykkeellä.:)
  Mutta kesä on ollut lämmin ,ihana (vaikkakin kuiva)
  Mukavaa puuhastelua puutarhaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pohdin, olisiko viime kesän viileys häiriinnyttänyt mm tomaatin siemenkehitystä???
   Viinirypäleitä on saatu jonakin kesänä neljä ämpärillistä. Nyt satoa tulee vähäisesti kun leikkelin taimea keväällä ronskilla otteella.

   Poista
 5. Aika erikoisen näköisiä tosiaan nuo sinun tomaattisi ovat. Tomaatit osaavat joskus yllättää, meillä tänä vuonna positiivisesti myöhäisestä kylvöstä ja toissa vuotisista siemenistä huolimatta. Sinun teoriasi viime vuoden siemenistä saattaa pitää paikkansa.
  Komeat miekkaliljat :)
  Vielä on kesää jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastauspostini päivittyy viiveellä...En oikein tiedä syytänkö siemeniä, mullan koostumusta, paahdetta, kasteluvettä (kunnan vesijohtovesi), luonnon(sade)veden puutetta vai mitä oikein syyttelisin sadon outoudesta. Vain valkosipulit ovat normaaleja...

   Poista