keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

SAINKO SUIHKULÄHTEEN ?

Viime viikolla kiertelin Puolen Hehtaarin Metsässäni kun tein löydön: se oli uusi pulputtava "lähteensilmä"  mutta sijaitsi aivan väärässä paikassa. Nimittäin lasikasvihuoneen sokkelin vieressä.
"Kunnan miehet" kutsuttiin katsastamaan yllätyslähdettä ja tänä aamuna pistivät toimeksi.
Kasvihuoneen sokkelin  viereen kaivoivat yli kaksi metriä syvän kuopan, että vuotokohta löytyisi.
Minä siinä seistä törötin ja katselin ihastuneena nuorten putkimiesten taitavaa työskentelyä ja sydän kurkussa ettei koneen kauha kolhaise laseihin. Ei kolhaissut!
Siellähän se vesi pulputti ihan reippaasti, runkovesiputkeen oli tullut reikä, ihan omia aikojaan, vasta yli 40 vuotta sillä on ikää. Runkovesiputki kaivettiin v 1976 meidän tontin reunalle, siksi oli helppo todeta ja näyttää "kunnan miehille" putken linja. Viemäriputki meneekin sitten tontin alareunassa.
Luottokaivuri kymmenien vuosien takaa oli taas koneensa kanssa hommissa.


Sattuman kauppaa oli, ettei putki ollut kasvihuoneen alla! Pitänee röyhistää omaa povea kun kasvihuonetta 2002 perustaessa vaadin sen sijoittamista nykyiselle paikalle juurikin vesiputken tieltä pois.
En ole mitään isojuurisia kasvejakaan istuttanut putkiuoman päälle. Nyt näki, että neljässäkymmenessä vuodessa on uutta maata kaivannon päälle lisääntynyt yli puoli metriä.

Nyt on kasvihuoneen ympäristö savivuorien takana ja muutama marjapuskakin hautautui saven alle.
Sokkeli vaatii uudet suojalevyt, ne kustantanee kunta.
Vähän ahdistaa kun näen mikä puuhamaa on odottamassa kunhan kaivanto on uudelleen täytetty.
Viime syksynä tein pienen perennapenkin kasvihuoneen ja tien väliin, istutin siihen  monta narsissinsipuliakin, mistähän ne nyt löydän!

Pian ne "kunnan miehet" urakkansa saivat valmiiksi, tässä tulos, kiitos! Nyt päästään tekemään viimeistelytöitä , teenkin vaikka mansikkapenkin tähän kasvihuoneen sokkelin viereen.
 
Tällä viikolla oli tarkoitus pestä ja siivota kasvihuone ja laittaa uudet lasit rikkimenneiden tilalle. Lasit on jo haettu ja maksoivat yli sata euroa.
Uudet sadevesipaljutkin haettiin kun jäätynyt vesi rikkoi entiset. Tänään on onneksi niin harmaa ja kolea ilma, ettei kasvihuonepuuhasteluille ole tarvetta.

Olen etsinyt suositeltua paakkuuntumatonta kevyt Pirkka tai Rainbow kissanhiekkaa siementen idätysalustaksi, mutta tuotemerkkiä ei enää ainakaan S-ketjun valikoimissa ole. Paikallinen K-market yrittää tilata Pirkka-kissanhiekkaa jos sitäkään enää saa. Eli taimikasvatus on nyt vähän vaiheessa...

Nyt on suihkuteltava ahkerasti taimettuneita tomaatteja, paprikoita ja basilikaa.

Eiköhän se aurinkokin taas ala pilkistää pilvien takaa...

Jymykin kävi tutustumassa "kunnan miehiin" ja työkoneisiin omien puuhastelujensa välissä.


8 kommenttia:

 1. Vai tällaista teillä! Onneksi huomasit tämän ja tietysti hyvä oli, että se oli sellaisessa paikassa että sen huomasi. Taitaa Jymykin ihmetellä tilannetta. Nyt sitten jälkiselvittelyihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuljen usein nenä maassa ja olenkin löytänyt tontiltani pari oikeaa lähteensilmää. Jos putki olisi revennyt enemmän, olisi kasvihuoneeni kohtalo ollut uimahalli!
   (Nyt vastaa Annelipunneli = Mummukka maalta)

   Poista
 2. Onneksi huomasit ajoissa ja hyvä, että oli kunnan miesten hommia. Ikävämpää olisi ollut, jos oma putki oli haljennut tai pettänyt. Aurinkoista kevättä teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putki rakennettiin aikoinaan omaksi vain tienvarren asukkaille, mutta sitten kunta sen otti haltuunsa ja siitä käytiin jopa oikeutta kun uudet asukkaat olivat saaneet virheellistä tietoa kunnasta. Onneksi olimme tarkasti tietoisia missä putki kulkee eikä tarvinnut kasvihuonetta rikkoa!

   Poista
 3. Meillä on samoihin aikoihin rakennettu talo. Pian pitää vissiin alkaa etsimään sitä lähdettä täältä meiltäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvinkin ajankohtaista ikääntyvässä talossa ja pihapiirissä, yllätyksiä saattaa löytyä niin maan alta kuin katonkin alta. Jaa-a ,ei kannata maalailla pirulaisia, meillä on uusittu katto muutama vuosi sitten.

   Poista
 4. Tuttujahan tältä löytyi, vaikka blogin nimi oli vieras :) Kirjauduin tännekin lukijaksi, bloggeri laittoi minut oikealla nimellä, vaan haitanneeko tuo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Tämä on ihan ensimmäinen blogikokeilu joltakin tietokonekurssilta. Tykkäsin sattumalta luodusta blogin nimestä ja olen sitä nyt jatkamassa itsellenikin puutarhapäiväkirjaksi.

   Poista